Revitalization of a mid-century boathouse.

 

This project is currently being built on the site of an existing boathouse.  Located in an area that is on the National Register of Historic Places, it's design requires a sensitivity to adjacent existing structures.  In addition, it must fulfill strict State and Federal environmental regulations which allow it to be placed on the shoreline of the St. Lawrence River.

The overall rebuild of this boathouse provides the new owner with a much more functional docking and storage solution than previously existed on the site.  At the same time, it manages to satisfy preservation and environmental requirements that can make new construction very challenging.

 

 
Construction | View from the south

Construction | View from the south

Drawing | Floor Plan

Drawing | Floor Plan

Drawing | Elevations

Drawing | Elevations

Construction | View from the southwest

Construction | View from the southwest

Playful transformation of a century-old summer house.

 

This project was completed for a young family that wanted to expand their recently purchased summer house.  The original two-story structure was built in the early 1900's.  A one-story shed roof, built off the back of the original structure in the 1950's, was removed.  A two-story addition was built in it's place.  The new ground floor space consists of a modern kitchen, bedroom and bathroom, while the upstairs adds three bedrooms and a bathroom.

 A new porch was wrapped around the original structure on three sides of the ground floor.  Above the main entry, a reading porch was added under the extended roof.  As a poetic gesture, the owners had a playful pattern cut on a CNC router to express their love of life on the water in the summer.

To extend the usability of the house into the winter, the two-story addition was insulated.  Overall, the new construction was built to match the original structure as much as possible.  This helped to comply with the preservation requirements of architectural additions and renovations in a place that is on the National Register of Historic Places, and also to produce a more cohesive whole.

 

 
Railing Detail - With a desire to integrate their love of boating into the design of the railings, the owners created a playful pattern that was cut on a CNC router.

Railing Detail - With a desire to integrate their love of boating into the design of the railings, the owners created a playful pattern that was cut on a CNC router.

North Elevation - After the renovation, a downstairs wrap-around porch with an upstairs sleeping porch is added to the main entry façade.

North Elevation - After the renovation, a downstairs wrap-around porch with an upstairs sleeping porch is added to the main entry façade.

East Elevation - The addition, on the south side of the original structure, replaced a one-story shed roof with a two-story gable to match the existing.

East Elevation - The addition, on the south side of the original structure, replaced a one-story shed roof with a two-story gable to match the existing.

A relaxation and meditation retreat in the 1000 Islands.

 

This small-scale project, done in collaboration with Rafael Herrin-Ferri,  has the role of maximizing the enjoyment of a narrow peninsula jutting out from Number Nine Island.  It's bent-bar form hugs the water's edge on one side, while creating a gathering space to the south.

The roof rises from the small, cabin-like volume of the sauna to a generous 18' high, multi-purpose room.  Separating these two spaces is a breezeway that leads down to a dock.  A large, east-facing window orients the practice of yoga in the multi-purpose room, while also acting as a beacon for the island on Goose Bay.

 

 
Drawing | Site Plan - The proposed, 600 sf structure (shown in red) is an addition to the site of an existing property.

Drawing | Site Plan - The proposed, 600 sf structure (shown in red) is an addition to the site of an existing property.

Visualization | View from southwest

Visualization | View from southwest

Visualization | View from southeast

Visualization | View from southeast